Dlaczego podatki muszą być niższe i dlaczego nie będą

Dlaczego podatki muszą być niższe i dlaczego nie będą.

Wszyscy chcielibyśmy płacić niższe podatki, a politycy ciągle obiecują, że będą je obniżać. Czasami nawet to robią. Obniżano CIT oraz PIT. Są to podatki bezpośrednie – CIT dla przedsiębiorców, PIT dla osób indywidualnych. To o nich najczęściej myślimy, mówiąc o  podatkach. Zaskakiwać może więc, że przychody z obu tych obciążeń nie stanowią nawet 1/3 budżetu Polski. Ogromna większość czerpana jest z akcyzy i VAT-u czyli tak zwanych podatków pośrednich.

Podatki pośrednie płacimy kupując cokolwiek czy korzystając z usług. Politycy  wspominając o obniżce podatków, mówią zazwyczaj o CIT i PIT, ale jednocześnie podnoszą VAT. Jak w 2011 r. Odczuliśmy to wszyscy, ale łatwiej nam było zaakceptować niewielki wzrost cen żywności niż zapowiedź obniżenia wypłaty. Kiedy jednak podliczymy  wydatki stwierdzamy nagle, że wszystko drożeje, a wypłata nie rośnie.

Gospodarkę napędza wydawanie pieniędzy, a najwięcej wydają ludzie, którzy mają ich najmniej. Większość pensji przeznaczają na jedzenie. Dlatego w większości krajów istnieje kwota wolna od podatku. Żeby ułatwić ludziom życie i nie wypychać ich na zasiłki. Oni i tak płacą VAT zasilający budżet. Z kolei najbogatsi i wielkie firmy powinni płacić większe podatki, ponieważ istnieją dzięki państwu i społeczeństwu. Pracownicy zostali przecież wykształceni za publiczne pieniądze, dojeżdżają do pracy drogami i leczą się w szpitalach, na które wszyscy się zrzucamy. Żadna firma ani żaden prezes nie zapewni tego pracownikom. To dzięki całemu społeczeństwu prezesi otrzymują ogromne pensje i jest oczywiste, że powinni płacić odpowiednio większy podatek. Choćby dlatego, że leży to w ich własnym interesie. Bo ludzie muszą mieć pieniądze, żeby kupować – dzięki temu przecież istnieją firmy.

Nic dziwnego, że PiS do ostatnich wyborów szedł z obietnicą przywrócenia 22% podstawowej stawki VAT. Po wygranej wycofano się z tego, obniżono za to CIT. Innym postulatem PiS było zwiększenie kwoty wolnej od podatku. Zmianę i tak wymuszał wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Od wielu lat kwota wolna od podatku wynosiła 3091 zł. To znaczy, że jeśli ktoś zarabiał więcej niż 258 zł miesięcznie (czyli kwotę nie pozwalającą na przeżycie) musiał już płacić podatki.

Innym kuriozum jest proponowana przez Nowoczesną jednolita stawka 3×16 (PIT, CIT i VAT) i podatek liniowy. Podatek liniowy to hasło-wytrych będące jednym z największych kłamstw polskiej polityki. Na pierwszy rzut oka równy podatek dla wszystkich wydaje się sprawiedliwy. Obowiązuje on jednak niemal wyłącznie w krajach byłego ZSRR i Bałkanów. Państwa rozwinięte mają podatki progresywne, tzn. bogatszy płaci więcej . Okazuje się, że taki podział jest nie tylko sprawiedliwszy, ale i bardziej efektywny gospodarczo. USA znakomicie rozwijało się, gdy najbogatsi płacili ponad 90% podatek. Należy pamiętać, że najzamożniejsi też mają kwotę wolną od podatku, kolejne kilkanaście tysięcy mają opodatkowane, jak wszyscy inni, a dopiero to, co zarabiają ponadto obejmuje wyższy podatek.

W Polsce dąży się za to do regresji podatkowej (biedny płaci więcej). Już teraz składki na ZUS mają górną granicę, przez którą najlepiej zarabiający płacą procentowo mniej niż inni. W tej chwili choćby chleb jest opodatkowany 5% VAT. Gdyby obowiązywało np. proponowane przez Nowoczesną „równościowe” zwiększenie VAT-u do 16%, chleb zdrożałby, za to ferrari byłyby tańsze.

Należałoby zatem dążyć do progresywnych podatków bezpośrednich i obniżenia VAT-u na artykuły pierwszej potrzeby. Dopóki jednak politycy nie będą potrafili wprost tego przyznać, dopóki będą szli na rękę wielkiemu biznesowi, dopóty wszyscy będziemy ponosili tego koszt, płacąc wyższe podatki, choć będziemy słyszeć, że są obniżane.

Na stronie http://partiarazem.pl/kalkulator/ możesz porównać swoje obecne zarobki “na rękę” z tym ile zarobiłbyś przy stawkach podatkowych proponowanych przez Partię Razem. Jeśli weszłyby w życie, 90% obywateli zapłaciłoby mniejsze podatki bez uszczerbku dla budżetu. Inne podatki są możliwe.

Tekst: Grzegorz Senda