Razem Podlasie i “Solidarność według kobiet” w Bielsku Podlaskim, zapraszamy na pokaz filmu

Razem Podlasie i “Solidarność według kobiet” w Bielsku Podlaskim

Już w sobotę 15.10.2016 w Bielsku Podlaskim organizujemy bezpłatny pokaz filmu „Solidarność według kobiet”. Po seansie zapraszamy na otwartą dyskusję panelową z naszymi gośćmi – dr Katarzyną Sztop-Rutkowską, społeczniczką, pracownikiem naukowym Wydziału Historyczno-Socjologicznego Uniwersytetu w Białymstoku i Ewą Moroz-Keczyńską, etnologiem, regionalistą, absolwentką Katedry Antropologii i Etnologii Kultury UW oraz Podyplomowego Studium Muzealniczego UW.

Chcemy rozmawiać z Państwem o roli kobiet w solidarnościowym fenomenie, a więc również we współczesnej Polsce. Co wydarzyło się w trakcie transformacji, że kobiety, które na równi z mężczyznami angażowały się w walkę o przemiany ustrojowe, zostały ostatecznie przesunięte na drugi plan tej historii? Co to oznaczało, oznacza nadal i gdzie na drabinie społecznej umieściło kobiety w naszym kraju? Postaramy się wspólnie nad tym zastanowić.

Wyprzedzając wydarzenie, odwiedziliśmy Bielsk Podlaski w zeszłą sobotę, gdzie bezpośrednio zapraszaliśmy na nie mieszkańców . Poza obowiązkowymi plakatami o pokazie (znajdziecie je na wszystkich niemalże słupach ogłoszeniowych), postanowiliśmy również porozmawiać o mieście, gminie, powiecie, najbliższej okolicy. Krótka ankieta na ulicy pozwoliła na poruszenie kilku tematów, które uznaliśmy za ważne (sprawa oddziału położniczo-noworodkowego, kolei, drogi S19) i stała się też pretekstem do rozmowy, a być może co ważniejsze, słuchania o realiach regionu. Dziękujemy za cenne uwagi i zaufanie, wiemy, że nie jest łatwo w codziennym pośpiechu poświęcić prywatny czas na rozmowę o problemach własnego otoczenia, a więc i swoich własnych. Mamy nadzieję, że spotkamy się z Państwem jeszcze nie raz, ale już nie jako anonimowi ankieterzy.

Pokaz w Bielsku podlaskim to początek kina objazdowego, mamy w planach pokazy filmu również w Suwałkach i Hajnówce, o terminach będziemy na bieżąco informowali.

Szczegóły projekcji “Solidarność według kobiet” w Bielsku Podlaskim:

15 października 2016
godz. 17:00
Sala Konferencyjna Pływalni Miejskiej „Wodnik”, ul. Kazimierzowska 3b, Bielsk Podlaski.

ZAPRASZAMY!