Razem dla Puszczy Białowieskiej, premiera filmu “Królestwo”

Już dzisiaj polska premiera filmu “Królestwo”, twórców słynnego dokumentalno-przyrodniczego cyklu, w którym obejrzeliśmy już: “Mikrokosmos”, “Makrokosmos” i “Oceany”. Jego produkcja została dofinansowana z budżetu Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego; 100 tys. złotych środków, potraktowano jako formę promocji regionu.

“Królestwo”, to zamknięcie serii Jacques’a Perrina; bohaterem produkcji ponownie jest natura, pokazana jako spójny ekosystem, trwający od tysięcy lat w niezmienionej formie. Znajdziemy tutaj również ujęcia z naszej Białowieży oraz Biebrzy. Film ukazuje się w Polsce, prawie po roku od swojej światowej premiery; aż trudno uwierzyć, że jego tematyka, mogła w tym krótkim czasie stać się u nas tak kontrowersyjna, dzieląc nie tylko na linii politycznej, ale również społecznej, w tym mieszkańców regionu.

Końca sporu o wycinkę drzew w Puszczy Białowieskiej niestety nie widać, a jego przykład obrazuje sposób podejścia do zasobów naturalnych w ogóle. Ministerstwo Środowiska nie ustępuje, realizując politykę lasu gospodarczego, masowego pozyskiwania drewna na potrzeby przemysłowe; nie mają znaczenia, sprzeciw środowisk naukowych, części mieszkańców, ani wizytacja UNESCO. Jako partia stanowczo sprzeciwiamy się takiemu podejściu; punktem zapalnym jest już nie tylko różnica zdań, dotycząca gospodarki leśnej i obszarów chronionych, ale również samowola ministerstwa, brak konsultacji społecznych i przejrzystości w informowaniu o procedurach pozyskiwania drewna, jego późniejszym przeznaczeniu, a co najważniejsze, brak jakiejkolwiek alternatywnej propozycji dla mieszkańców regionu, poza utworzeniem w otoczeniu Białowieży sieci tartaków i pola wyrębu.

Pozostaje mieć nadzieję, że “Królestwo”, również zwolennikom gospodarowania w lasach, w miejsce ochrony, chociaż w niewielkim stopniu przypomni o wartości ostatnich naturalnych, nienaruszonych przez człowieka siedlisk, a film nie pozostanie ostatnim ich zapisem i dowodem na ich istnienie.

Pokaz przedpremierowy w Białymstoku już dzisiaj; seanse w kinach rozpoczną się 16 września.