Rozpoczynamy cykl spotkań “razemisja”

Rozpoczynamy “razemisję”! Zapraszamy na rozmowę z poetą i muzykiem Szczepanem Kopytem, będącą jednocześnie inauguracją naszego cyklu spotkań. Dyskusja odbędzie się 9 czerwca, o 18:00, w kawiarni “Lalek” przy ul. Kalinowskiego 1.

razemisja” stawia sobie za cel przywrócenie w białostockim życiu kulturalnym i społecznym wydarzeń i spotkań w duchu myśli lewicowej. Podczas spotkań będziemy rozmawiać o istotnych tematach dotyczących m.in. kultury, historii czy kwestii społeczno-ekonomicznych.

Debata publiczna w Polsce zdominowana jest przez prawicowy dyskurs. Dyskusję społeczno-ekonomiczną zawłaszczyła doktryna neoliberalna. Równolegle radykalizują się konserwatywne postawy w sferze obyczajowej i kulturowej.  Do przełamania tego impasu konieczne jest sformułowanie spójnej i zrozumiałej alternatywy. Niekomunistyczna myśl lewicowa ma w Polsce bogate tradycje. Jej korzenie sięgają połowy XIX w., a jej dorobek legł u podstaw najważniejszych momentów naszej współczesnej historii. Odzyskanie niepodległości w 1918 r. czy budowa „pierwszej Solidarności” w 1980 r. nie byłaby możliwa bez tradycji odwołujących się do odpowiedzialnego myślenia o wspólnocie. Podczas spotkań będziemy więc odkurzać, odkłamywać i przede wszystkim – debatować. Będziemy również starali się przedstawiać i dyskutować o  najnowszych prądach w kulturze i myśli lewicowej, które już teraz stają się w Europie Zachodniej realną alternatywą dla odchodzącego w cień neoliberalizmu.

Nasz pierwszy gość, Szczepan Kopyt, jest autorem sześciu książek poetyckich, w tym wydanych jako płytomiki „buch” (2011) i „kir” (2013), do których muzykę nagrał duet Kopyt / Kowalski. Innym współtworzonym przez niego projektem muzycznym była postjazzowa grupa Yazzbot Mazut, z którą wydał dwie płyty. Był nominowany do Paszportu Polityki i Nagrody Literackiej Gdynia. Niedawno ukazał się szósty tomik poety, pt. „z a b i c”. Mieszka i działa w Poznaniu.

Poezja Kopyta jest reakcją na ponowoczesny chaos, próbą jego zrozumienia, uporządkowania, wydostania się lub też akceptacji i nadania mu sensu – miksem buntu, kontemplacji i interwencji.

Link do wydarzenia na facebooku.